Antiscene: het boek

Ondergrondse rockcultuur in Rotterdam 1983-2003

Carla van der Marel (1962) is geen onbekende in de Rotterdamse muziekwereld. In de jaren tachtig/negentig leg de ze alle ins en outs van deze undergroundcultuur vast op de gevoelige plaat. Liveconcerten, festivals, het publiek, bands en muziektheater heeft zij kunnen vangen in het spannende kader van grofkorrelige zwart-wit fotografie: intens, hard en met veel vaart.
Vaak in opdracht van de muziekbladen zoals OOR, Opscene, Fret, MIB en liveXS, maar misschien nog meer uit eigen enthousiasme en interesse is zij regelmatig vooraan bij het podium te bespeuren met haar Nikon.
Na meerdere exposities in o.a. De Melkweg, Theater Desmet, Via Ritmo, Dodorama en Waterfront werd het tijd om het hele oeuvre samen te brengen in één grote mega-expositie. Begin 2004 waren meer dan 400 foto’s te bezichtigen in Galerie 103, het project van Maurice Schot in een gekraakt pand aan de Bergweg te Rotterdam. Naast een aantal bekende namen zoals de Ramones, Anouk, Anton Corbijn, Black Uhuru en Iggy Pop, was er een hoofdrol weggelegd voor de Rotterdamse bands. Misschien minder bekend, maar niet minder interessant.
Deze expositie ontaarde in een twee maanden durende reünie van alle muziekliefhebbers en muzikanten. Oude vriendschappen werden hersteld, nieuwe plannen werden gesmeed. Menig optreden riep de sfeer van weleer op en bewees maar weer dat de scene nog steeds bruist.

De volgende stap kon niet uitblijven, het uitbrengen van een boek. Op initiatief van Ronald Motta werden de eerste contacten gelegd met Duo/Duo, een uitgeverij die gespecialiseerd is in fotoboeken met een Rotterdams tintje. Mark Ritsema, voormalig zanger/gitarist van Spasmodique en tegenwoordig journalist werd bereid gevonden om de geschiedenis van de Rotterdamse undergroundcultuur op papier te zetten. Op een snikhete zomermiddag in 2006, gezeten aan een grote tafel, kwamen de verhalen los.
Aanwezig waren Bert, Henk, Niek, Jorem, Melinda, Heleen, Jan Willem, Leen, Ronald, Mark en Carla; muzikanten van verschillende Rotterdamse bands als Debiele Eenheid, Vissepunk, Climaxville, Bat Attack, God knows the absence, Spasmodique, New Romeos, Stinksisters, Figurehead, No Men, Narcissus Rex en medewerkers van poppodium De Vlerk. Drank vloeide rijkelijk en langzaam groeide het groepsinterview uit tot een luidruchtige verbale chaos en anarchie. Alsof de tijden nooit zijn veranderd en de titel van het boek was snel gevonden: Antiscene.

Het Gemeentearchief Rotterdam toonde zich inmiddels geïnteresseerd in het fotomateriaal. Maar ook in de affiches, destijds gemaakt door Carla van der Marel voor diverse podia. waaronder de Bunker en De Vlerk. Er werd besloten om een aantal pagina’s van het boek in te ruimen voor deze gezichtsbepalende posters. Het plak- en knipwerk, zwart-wit, rauw en eigentijds is beeldend voor de jaren tachtig/negentig.
Het enige dat nog ontbrak was het geluid van deze tijd. In samenwerking met het Gemeentearchief kon ook deze wens vervuld worden. Een cd met, veelal nooit uitgebracht materiaal van Rotterdamse bands maakt het boek compleet.

In de lange aanloop van het realiseren van Antiscene, ontstonden er weer nieuwe plannen om de muzikanten en muziekliefhebbers in het najaar van 2007 bijeen te brengen middels reünieconcerten. Op vrijdag 26 oktober is de aftrap in Exit aan de Mauritsstraat en op vriidag 9 november is het antiscene- circus te gast bij ‘Show your hope’ in Las Palmas. Op 30 november zal het boek gepresenteerd worden met een spetterende finale in de Arminius kerk aan het museumplein. Vele muzikanten zullen de handen ineen slaan om oude tijden te doen herleven.

Het behoeft geen uitleg dat niet al het beeld- en geluidsmateriaal in één boek kon worden gevat. Gelukkig was er een digitale uitweg. De website antiscene.nl werd met behulp van Jan Willem en Ed in het leven geroepen. In eerste instantie om de reünieconcerten en boekpresentatie aan te kondigen. Maar na de presentatie kan, via aanvullende materiaal, muziekfragmenten en links dieper en dieper in de scene gedoken worden. Laat deze website een nieuw virtueel podium zijn voor al die muzikanten van de antiscene, maar ook een ontmoetingsplaats voor ieder die zich thuis voelt in de Rotterdamse ondergrondse rockcultuur.Antiscene
Stichting Uitgeverij Duo/Duo
ISBN 978-90-72971-83-8

Verkoop adressen:

Stichting Uitgeverij Duo/Duo
Mathenesserlaan 304
3021 HW ROTTERDAM
tel/fax 010-4778529
http://www.xs4all.nl/~duoduo

Tocado records
www.tocado.com

(en natuurlijk in de betere Rotterdamse boekhandels
.... meer volgt)
galerie 103

iggy

parkpop

budrot